Logboek 2020

Gelukkig Nieuwjaar

Besnijdenis van Jezus
Besnijdenis van Jezus

 

Woensdag, 1 januari 2020

 

 

Vlijmen.

 

 

Voor alle lezers een heel Gelukkig Nieuwjaar gewenst! Ik kan er wel veel tekst tegenaan gooien maar het voorgaande is in ieder geval gemeend. Het Nieuwjaar vieren we in Nederland en maken een frisse start door eerst de familie geluk te wensen en begin met een druk programma voor de komende week om afscheid te nemen van alle lieve mensen om ons heen. We halen het niet en moet soms mezelf tegenhouden om enkele goede vrienden niet te bellen want een afspraak die daaruit zou voortkomen kan ik toch niet invullen. Met andere woorden beste vrienden, ik ben jullie niet vergeten.

 

Het is een vreemd gebruik dat Oud en Nieuw. Elk jaar is het zover met oliebollen, appelflappen en Champagne, Gelukwensen, aftellen met de secondewijzer als belangrijkste televisiebeeld. Tradities van 4000 jaar oud. De intrede van een nieuw jaar was gekoppeld aan een vruchtbaar jaar zo begon bij de Romeinen en Babyloniërs het nieuwe jaar in de lente en bij de Egyptenaren als de Nijl buiten zijn oevers trad.

De Babyloniërs vierden het feest door een slaaf tijdelijk op de troon te zetten om hem vervolgens te offeren. Ze geloofden dat alle goden het op hun koning hadden gemunt met net Nieuwe Jaar dus werd de koning even vervangen op die dag.

De Romeinen vierden het feest door te offeren aan de god Janus en daar is Januari weer naar genoemd. Feest vieren met grote vuren, dierenoffers, veel eten en drinken. Dat lijkt verdacht veel op de huidige tijd.

 

De Germanen hebben de meeste tradities op de viering achter gelaten. Men kan de traditie van vuurwerk toeschrijven aan het verdrijven van demonen. Het offeren en eten van dieren met veel drank. Het was Julius Caesar die in 46 voor Chr. dat 1 januari voortaan het begin van elk Nieuwjaar was, in plaats van de lente. Later gaf de kerk een christelijke betekenis aan de heidense feestdag, de besnijdenis van Jezus op 1 januari.