Logboek 2019

Drenthe, uitvinders van de boot?

Boot van Pesse
Boot van Pesse

 

Vrijdag, 6 december 2019

 

 

Vlijmen

 

Suriname, de Carieb en de Jungle van Midden America met de boomkano’s als boot, plaatsen deze zogenaamde boot in mijn gedachten als erfgoed van deze regio maar niets is minder waar. Ik lees een boekje waar melding gedaan wordt van de oudste boot ooit gevonden en waarachtig deze is gevonden in Drenthe, een boomstam. Zouden die keiharde Hunebedbouwers de uitvinder van de boot zijn? Dat zal wel niet, maar is toch opmerkelijk, dat deze zogenaamde “Baita” of “Bheid” (steken of splijten) in Drenthe wordt gevonden. De opgegraven boomstam die de Drentenaar Hendrik Wanders ontdekte in 1955, tijdens een wandeling in Pesse langs de kant van de weg bleek bewerkt. Een uitgeholde boomstam en na wetenschappelijk onderzoek meer dan 10000 jaar oud. Deze is in het Drenthe museum te bezoeken te zijn.

 

Vanuit Panama ben ik door het gebruik van Google, de titels van een paar interessante boekjes tegengekomen en deze via internet besteld. Het boekje “100 Maritieme uitvindingen” lijkt me aardig voor enkele wetenswaardigheden en het boekje “Het Noorden Verloren” om te griezelen.

 

Vandaag oriënteren op het todo-lijstje voor de boodschappen om deze mee te nemen in januari.

Gezellig om een vriend te bezoeken en praten snel bij. Het voordeel van vriendschap is, dat ondanks dat ik erg onregelmatig in Nederland ben, meteen de draad van het gesprek weer opneem. Uitgebreide lunch met de zonen om het zakelijke met elkaar te bespreken. Nederlandse pot als avondeten en voor de buis gaan zitten om de onvermijdelijke praatprogramma’s te volgen. Toch moet ik bekennen dat het charme heeft.