Logboek 2019

Hydrograaf de Pakjesboot

Pakjesboot
Pakjesboot

 

Donderdag, 5 december

 

Vlijmen

 

Pakjesavond op de verjaardag van sinterklaas. Verwonderlijk dat hij met een hele hoop gedoe per stoomboot aankomt en als dief in de nacht vertrekt, niemand weet hoe? De Anti-Pieten organisatie zullen blij zijn dat zwarte piet vertrokken is maar ze weten dat het feestje volgend jaar weer terugkomt.

 

Waarom de associatie met Spanje en een stoomboot, zoals in het liedje dat miljoenen kinderen elk jaar zingen? Want Nicolaas zou volgens de historici nooit in Spanje zijn geweest. Het verhaal dat de heiligman met stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boekje “Sint-Nicolaas en zijn knecht” van een zekere Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is volgens de kenners een raadsel.

Het zou zijn oorsprong hebben in de maritieme connectie die er vroeger was tussen de Europese landen. Waar Sint en Piet voor het eerst op een boot liet aankomen is nog niet bekend. De aankomst op een stoomboot in Amsterdam in 1934, trok veel aandacht. Toch had men dat in ieder geval in Arnhem en Zierikzee al zo’n tien jaar eerder op touw gezet. Omdat niet iedere plaats in Nederland aan het water ligt, bedacht men dat Sinterklaas daar per trein arriveerde.

 

De Pakjesboot 12 is de bijnaam van het in 1910 te water gelaten stoomschip Hydrograaf welke als vervoermiddel dient bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Sinds 1985 is deze stoomboot het vervoermiddel waarmee Sinterklaas en Zwarte Piet uit Spanje komen varen.

 

Wij verwerken op onze eigen wijze de jetlag en zorgen voor niet al te veel activiteiten. De schoen blijft leeg en Sint zal wel denken dat we in Panama zijn.